Cornissa, ailant

És un arbre d’1-20 m, caducifoli, d’escorça llissa i de color bru-grissenc amb vetes de color més clar i d’olor fètid. Les branques fan un angle agut amb el tronc principal i els branquillons i la base dels pecíols són rogencs. Les fulles són alternes, molt grosses i compostes amb 13-31 folíols asimètrics, peciolulats, ovats o lanceolats, acuminats, ciliats al marge, verds per l’anvers, més pàl·lids pel revers i amb 1-4 dents glanduloses a la base. Les flors són unisexuals, rarament hermafrodites, amb 5-6 sèpals lliures lanceolats i 5-6 pètals verdosos; les inflorescències masculines tenen moltes flors i molt oloroses i les femenines poques i inodores. Els fruits són sàmares allargades i agrupades en raïms penjants; cada sàmara conté una grana més o menys arrodonida, aplanada i de color marró fosc o vermell.

  • Família: simarubàcies
  • Ecologia: és un arbre exòtic, originari de la Xina, plantat en jardins i en talussos de carreteres, ja que fixa bé les terres toves i soltes. De les plantacions s’ha estès ràpidament ja que es reprodueix amb molta facilitat al treure nombrosos rebrots de les arrels, fins i tot a força metres de l’arbre. Fins en alguns indrets és considerat com una espècie invasora.
  • Rang altitudinal: 90 – 990 m
  • Abundància al municipi: només es localitza de manera isolada arreu del municipi, però allà on s’ha instal·lat ben sovint té tendència a expandir-se.
  • Usos: fora de ser plantat en algun indret per a evitar l’erosió o esllavissades, no té cap altre ús. Creix molt de pressa. El tronc s’encén de seguida, però crema ràpidament, pel que no té cap interès com a llenya.
mapa_Ailanthus_altissima.png

Galeria d’imatges