Búgula

És una herba perenne de 10-40 cm, rizomatosa amb estolons llargs i foliosos. Les tiges són erectes, simples, tetràgones, amb entrenusos més llargs que les fulles i piloses únicament a dos costats oposats. Les fulles són lluents i d’un verd fosc; les inferiors, en roseta, peciolades i el limbe obovat de contorn crenato-dentat; les caulinars són més petites i curtament peciolades o sèssils. La inflorescència, en verticil·lastres de normalment 6 flors. El calze té les dents de mida semblant a la del tub. La corol·la és de color blau pàl·lid o, rarament, de color rosa; el llavi inferior té el lòbul central escotat i els estams exserts amb el filament pilós.

  • Família: lamiàcies o labiades
  • Ecologia: creix als boscos caducifolis humits poc densos i en prats humits damunt de sòls rics de l’estatge montà, i descendeix a la terra baixa refugiant-se als boscos de ribera.
  • Rang altitudinal: 100 – 1050 m
  • Abundància al municipi: es localitza arreu del terme municipal sempre que l’ambient li sigui adient. És més abundant a la part mitjana i alta del municipi i molt localitzada a la terra baixa on només pot sobreviure als boscos de ribera, entorn de les fonts i marges de recs.
  • Usos: no té cap aprofitament conegut, tanmateix la seva presència és un bon indicador ecològic
mapa_Ajuga_reptans.png

Galeria d’imatges