Corniol, campanetes de santa teresa

És una herba perenne de 30-100 cm, sovint ramificada a la part superior. Les fulles basals són ternaticompostes amb els folíols bífids o trífids, crenats a l’àpex, verds i glabres per la cara i ± pubescents i glaucs per l’esquena. Les flors són blaves, solitàries o en raïms de poques flors. Els sèpals són ovato-lanceolats. Els pètals, truncats a l’àpex, tenen un esperó molt corbat en forma d’ham. Els estams són nombrosos i exserts amb els filaments prims i grocs Els fruits (fol·licles), de 15-25 mm, són pubescents glandulosos amb l’estil persistent. Les granes són negres, llises i brillants.

  • Família: ranunculàcies
  • Ecologia: creix a la vorada dels boscos caducifolis humits i als indrets frescals de l’estatge montà i subalpí, i descendeix als sectors humits de la terra baixa.
  • Rang altitudinal: 100 – 1220 m
  • Abundància al municipi: és una planta força freqüent als indrets humits i ombrívols del municipi. és present arreu, sobretot a la part mitjana i alta. Al sector inferior és més escassa a causa del predomini de l’espai construït i agrícola.
  • Usos: és una herba sense cap aprofitament fora de ser contemplada i collida com ornamental. Tanmateix les flors tan admirades es marceixen aviat i duren ben poc fora del seu lloc vital.
mapa_Aquilegia_vulgaris_vulgaris.png

Galeria d’imatges