Arboç

És un arbre que pot arribar als 10 metres d’alçada, però rarament passa dels 5 m. Sovint sol presentar un aspecte arbustiu. L’escorça és de color brunenc i es desprèn en petites làmines. Les fulles són persistents tot l’any, curtament peciolades, bastant rígides, simples, lluents i de marge serrat. Les flors s’agrupen en raïms que floreixen la tardor i principis d’hivern, i són blanques i tenen la forma d’una olla ampla cap per avall. El fruit, anomenat popularment cirera d’arboç, és rodó, carnós i comença agafant una tonalitat primer groguenca i un cop madur es torna vermellós. A la floració es pot contemplar junts les flors de l’any i alguns fruits de l’any anterior.

  • Família: ericàcies
  • Ecologia: viu a la regió mediterrània del sud d’Europa i nord d’Àfrica i al sud oest d’Àsia. Al nostre país està present als alzinars, suredes esclarissades i les màquies.
  • Rang altitudinal: 90 – 1160 m
  • Abundància al municipi: és bastant comú als alzinars, suredes i brolles de tot el municipi.
  • Usos: el tronc ha estat aprofitat per a fusta en torneria i ebenisteria. Concretament al Baix Montseny i havia una industria destinada a la fabricació de bitlles d’arboç com a suport de les bobines de fil que feia servir l’industria tèxtil Emprada per fer carbó. Actualment es fa servir com a llenya i en jardineria. El fruit, la cirera d’arboç es comestible.
mapa_Arbutus_unedo.png

Galeria d’imatges