Castanyer

És un arbre de 15-35 m, caducifoli, corpulent, de capçada ampla i escorça bruna fissurada. El tronc és molt gruixut i buit quan es fa vell. Les fulles són glabres, rígides, oblongolanceolades amb l’àpex agut i el contorn acuminat i dentat amb 12-20 nervis a cada costat. Les flors són unisexuals. Els aments de les flors masculines fan de 10-20 cm; són erectes, inicialment verds i grogosos a la floració. Les flors femenines es troben en cimes envoltades per un involucre de bràctees. Els fruits, de 2-3,5 cm (les castanyes), es troben dins de l’involucre, que és molt espinós.

  • Família: fagàcies
  • Ecologia: ha estat plantat al domini dels boscos caducifolis montans, on s’ha adaptat i aprofitat forestalment.
  • Rang altitudinal: 150 – 1210 m
  • Abundància al municipi: és molt abundant a la part mitjana, territori de domini potencial del roure de fulla grossa. A cotes mitjanes inferiors ocupa els vessants obacs, que contrasta amb el solells colonitzats per alzinars o suredes. És més escàs a la part baixa i també als vessants superiors, aquests darrers domini de les fagedes.
  • Usos: els aprofitaments del castanyer (la castanya, les perxes i els troncs gruixuts) han estat importants des de molt antic i fins fa poques dècades. Actualment han minvat molt a causa de les diverses plagues que afecten al castanyer i dels canvis socioeconòmics que han comportat una menor demana dels productes forestals.
mapa_Castanea_sativa.png

Galeria d’imatges