Barbassa

És una herba perenne de 10-50 cm, llenyosa a la base, rasposa, verdosa o ± grisenca amb pilositat lanuginosa. Les tiges són erectes, ascendents o a vegades ajagudes, simples o poc ramificades. Fulles, de fins a 9 cm, són ovades o amplament lanceolades, dentades o les inferiors partides; les basals són atenuades en un llarg pecíol i les caulinars sèssils, lleugerament auriculades i més petites a la part superior. Els capítols tenen l’involucre amplament ovoide, de 8-18 mm de diàmetre exclosos els apèndixs, amb les bràctees d’un groc-rogenc o brunenc, amb l’apèndix més fosc i recorbat, de longitud sovint superior a la bràctea, amb el cos linear, l’àpex subulat i el marge pectinat amb 10-15 parells de fímbries laterals. Les flors són d’un púrpura rosaci, totes hermafrodites i semblants, rarament les externes radiants. Els aquenis són de 3-3,5 mm, cilíndrics o obovoides, lleugerament comprimits i d’un groc palla; el papus és format per petites esquames agrupades en dues fileres.

  • Família: asteràcies o compostes
  • Ecologia: viu als boscos esclarissats, matollars, landes i brolles. També creix en les fissures de les roques.
  • Rang altitudinal: 100 – 1270 m
  • Abundància al municipi: es localitza arreu del terme municipal sempre que l’ambient li sigui adient. És més abundant a la part mitjana i alta del municipi i molt localitzada a la terra baixa on només pot sobreviure als boscos de ribera, entorn de les fonts i marges de recs.
  • Usos: tradicionalment s’ha emprat com a planta remeiera, sobretot per fer baixar l’àcid úric i el sucre. És molt amargant.
mapa_Centaurea_pectinata_pectinata.png

Galeria d’imatges