Celidònia

És una herba perenne de 20-60 cm. dreta, ramificada i quan es talla traspua un látex de color taronja, fullosa des de la base i fràgil; és poc pilosa i els pèls es concentren sobretot en els entrenusos. Les fulles són compostes amb 5-7 folíols ovats, crenats irregularment i amb lòbuls obtusos; el folíol terminal és generalment trilobat; les fulles inferiors són peciolades i les de la tija amb pecíol curt o molt curt. Les inflorescències són pedunculades i amb 2-6 flors grogues amb 2 sèpals verds caducs i 4 pètals grocs. El fruit és una càpsula estreta, amb inflaments o bonys, llarga i glabra; s’obre en dues valves a partir de la base.

  • Família: papaveràcies
  • Ecologia: viu en els herbassars ruderals dels indrets ombrejats i humits, com al peu de murs i marges ombrejats, del territori mediterrani més o menys humit i de la muntanya mitjana. A Riells i Viabrea es troba gairebé arreu, en especial en els fondals oberts i marges amb sòls profunds i humits.
  • Rang altitudinal: 90 – 1050 m
  • Abundància al municipi: abundant
  • Usos: ha tingut moltes aplicacions, especialment per cremar i treure les berrugues. Té altres aprofitaments, com a sedant, antiasmàtic i estimulant cardíac. En medicina popular el seu ús ha de restringir-se a aplicacions externes ja que és realment tòxica. Quan es talla la tija o el pecíol d’una fulla, sorgeix un làtex d’un groc carabassat i de gust acre i picant; és el que s’utilitza per curar les berrugues.
mapa_Chelidonium_majus.png

Galeria d’imatges