Estepa

És un petit arbust de 20-70 cm, ramós i amb les branques joves cobertes de pèls estelats. Té les fulles simples, oposades, peciolades, verdes a totes dues superfícies, ± piloses i amb el limbe ovat, reticulat i marge rugós. La inflorescència és en cima terminal de 2-10 cm i amb 1-3 flors que porten 5 sèpals de 10-18 mm de longitud, els externs cordats a la base i acuminats, 5 pètals de 14-20 mm i blancs, estams nombrosos, desiguals i més llargs que el pistil, estigma sèssil i ovari tomentós. El fruit és en càpsula de 5-7 cm, globosa pentagonal que s’obre per 5 valves i amb granes globoses, reticulades i d’1 mm de diàmetre.

  • Família: cistàcies
  • Ecologia: viu en les brolles, sovint dominant, sobretot en indrets cremats fa poc, en especial damunt de terres silícies.
  • Rang altitudinal: 90 – 1220 m
  • Abundància al municipi: present a tots els indrets oberts o amb matollars del municipi, i rar o absent en els boscos densos. És l’estepa més abundant al municipi.
  • Usos: malgrat la seva abundància no té cap ús destacat. Crema ràpidament i les fulles tendres són menjades pel ramat quan no tenen altra aliment. Com a curiositat, a vegades s’han emprat les branques amb fulles per a raspallar la roba, d’on li ve el nom d’estepa borrera. També s’assecaven les fulles per fer cigars per a fumar.

Com diferenciar-la d’altres espècies semblants? >> fitxa comparativa

mapa_Cistus_salviifolius.png

Galeria d’imatges