Arç blanc

És un arbust o arbret molt ramificat i espinós, de fins a 8 metres, amb aspecte d’arbre, però normalment es troba com un arbust alt de 2-4 m; l’escorça és de color bru grisenc, que es desprèn fàcilment en els individus vells; les branques joves són de color bru groguenc o rogenc i amb espines fortes i llargues. Les fulles són simples, caduques, alternes, peciolades, molt profundament lobulades i estretes a la base del limbe; els lòbuls, en número de 3-7, són molt desiguals. Les flors tenen cinc pètals blancs, i són llargament pedunculades, flairoses i disposades en corimbes terminals. El fruit és vermell amb les restes del sèpals a la punta; conté un pinyol petit i dur; la part carnosa es farinosa i més aviat insípida.

  • Família: rosàcies
  • Ecologia: a Catalunya és abundant a les bardisses, tanques i enmig dels boscos caducifolis clars de l’estatge montà. A la terra baixa es localitza en els fondals i boscos de ribera. A Riells i Viabrea és també força abundant en aquests ambients des de les cotes inferiors fins a les més elevades.
  • Rang altitudinal: 90 – 1220 m
  • Abundància al municipi: abundant
  • Usos: es planta com ornamental i com a peu en empelts fruiters d’arbres de la família de les rosàcies, sobretot pereres. La fusta és molt dura i resistent al frec, i s’ha emprat per a la fabricació d’eines, per a tornaria i per a carboneig. Les flors tenen diverses aplicacions remeieres, sobretot com a tònic cardíac i hipotensor.
mapa_Crataegus_monogyna_monogyna.png

Galeria d’imatges