Maduixera

És un herba perenne de 5-30 cm, estolonífera i de tiges erectes o ascendents amb pèls simples i aplicats normalment a la part superior. Les fulles són estipulades, trifoliades, llargament peciolades i amb els folíols ovato-dentats, sèssils o curtament peciolulats, lleugerament sedoses per l’anvers i molt poc pel revers. Les inflorescències són en cimes terminals de poques flors, no gaire més llargues que les fulles; les flors són pentàmeres amb calicle de 5 peces més estretes que els sèpals i de contorn enter, 5 sèpals, 5 pètals blancs i 10-20 estams. El fruit (la maduixa) està format per nombroses núcules disposades sobre un receptacle convex, ovoide, carnós i aromàtic.

  • Família: rosàcies
  • Ecologia: és una de les herbes de la vorada i clarianes de boscos humits montans més característiques, però descendeix fins a la terra baixa plujosa, que és el cas de Riells i Viabrea, on es refugia en els racons més ombrívols.
  • Rang altitudinal: 90 – 1210 m
  • Abundància al municipi: és present arreu del municipi, en especial a les parts altres i mitjanes. Ha estat localitzada a tots els quadrats 1×1 km en què s’ha dividit el territori.
  • Usos: el fruit, la maduixa, és comestible, molt apreciat fins a l’actualitat.

Com diferenciar-la d’altres espècies semblants? >> fitxa comparativa

mapa_Fragaria_vesca.png

Galeria d’imatges