Freixe

És un arbre caducifoli de 10-40 m, robust, de capçada ampla i amb l’escorça grisenca primer llisa i finalment rugosa i clivellada longitudinalment. Els branquillons són glabres i els borrons negres i envellutats. Les fulles són oposades i compostes de 7-13 folíols amplament lanceolats, acuminats i de contorn dentat amb les dents dirigides cap a l’àpex i més nombroses que els nervis laterals. Les flors poden ser hermafrodites o monoiques i s’agrupen en panícules denses axil·lars. Els fruits són sàmares alades de 20-30 mm.

  • Família: oleàcies
  • Ecologia: creix als boscos caducifolis humits damunt de sòls rics i profunds, sobretot a l’estatge montà.
  • Rang altitudinal: 160 – 1210 m
  • Abundància al municipi: és força present als fondals i altres indrets ombrívols de la part alta del municipi, menys a la part mitjana i molt rar al nivell inferior.
  • Usos: la fusta és de molt bona qualitat, molt resistent, dura i elàstica, i ha estat molt emprada en ebenisteria i torneria, en especial per mànecs d’eines, carretes i les parts corbades dels mobles i embarcacions. Les fulles han estat tradicionalment un bon farratge per al bestiar. Les fulles s’han fet servir com a laxants, diürètiques i antireumàtiques.

Com diferenciar-la d’altres espècies semblants? >> fitxa comparativa

mapa_Fraxinus_excelsior.png

Galeria d’imatges