Heura

És una liana perennifòlia, enfiladissa que es manté per mitjà d’arrels curtes que apareixen a les tiges i branques. Té les fulles alternes, d’un verd fosc, rígides, lluents i de 4-10 cm; les de les branques estèrils són més o menys dividides en 5, a vegades 3, lòbuls triangulars, i les dels brots florífers ovades o romboïdals i enteres. Les flors es disposen en una inflorescència en umbel·la de 12-29 flors al capdamunt de la tija; són d’un groc verdós, pentàmeres, amb el calze amb dents molt petites i el pètals de 3-5 mm, 5 estams i l’ovari que es troba per dessota el periant (ovari ínfer). Els fruits són baies esfèriques, primer verdoses i més tard, quan han madurat, negroses.

  • Família: araliàcies
  • Ecologia: viu en indrets ombrívols i humits, sobre sòls rics dels boscos, des dels alzinars i rouredes fins als de ribera i fagedes. S’enfila tant aviat pels arbres i roques fins al capdamunt, com forma una catifa densa al terra, com succeeix en molts alzinars.
  • Rang altitudinal: 90 – 1210 m
  • Abundància al municipi: és força present arreu del municipi.
  • Usos: ha tingut diversos aprofitaments remeiers tradicionals, ara pràcticament en desús, com anticatarral, antiàlgic, anticatarral, antihemorroidal, antisèptic, depuratiu i vulnerari.
mapa_Hedera_helix.png

Galeria d’imatges