Text i fotografies: Lídia Baronat.

A la tardor, l’Arbutus unedo ens regala els seus fruits: les cireres d’arboç, anomenades també cireres de pastor. El cirerer d’arboç és un arbust molt comú als boscos del nostre municipi. I si en aquesta època de l’any passegem pels voltants de l’ermita de Sant Llop en podrem recollir moltes.

Les cireres d’arboç o de pastor són comestibles quan són totalment vermelles i toves. Tenen una consistència farinosa i pastosa, i uns granets minúsculs que no es desfan a la boca. Són, però, molt dolces. Les més madures arriben a tenir un 0,50% d’alcohol i és per això que s’aconsella no consumir-ne en excés. De fet, el seu nom llatí «unedo» significa menjar-ne només un.

En poden menjar crues, directament de l’arbust o arbre, però també em poden fer delicioses confitures i pastissos.

Aquesta tardor he fet, per segona vegada, melmelada i és una satisfacció per a mi poder compartir amb tots vosaltres la seva elaboració.

Ingredients:

  • 1 Kg. de cireres d’arboç
  • 300 gr. de sucre
  • El suc d’una llimona
  • 1 poma
  • 300 ml d’aigua

Elaboració:

Primer netegem bé les cireres, traient les branquetes i fulles que hi puguin haver quedat enganxades i tallem la poma a petits trossos.

A continuació introduïm les cireres, els trossos de poma, el sucre i el suc de la llimona en una cassola amb 300 ml d’aigua. Ho fem coure, a foc lent, durant 40 minuts des que comenci a bullir. Durant la cocció hem d’anar remenant per tal que no s’enganxi. Acabada la cocció, ho triturem tot amb la batedora i colem la melmelada amb un colador prou fi per tal d’eliminar-ne les llavors. Recomano que ho feu quan encara està calenta, ja que així us serà més fàcil.

Posem la melmelada resultant en pots de vidre, prèviament esterilitzats, i els posem al bany maria uns 20 minuts, per tal de garantir-ne la conservació. Deixeu refredar els pots cap per avall i ja podeu gaudir d’una deliciosa melmelada de cireres d’arboç!

 

Arbutus unedo. Foto: Lídia Baronat
Melmelada de cireres d'arboç. Foto: Lídia Baronat
Melmelada de cireres d'arboç. Foto: Lídia Baronat
Melmelada de cireres d'arboç. Foto: Lídia Baronat