Text i fotografies: Neus Julià.

Les mores son els fruits dels esbarzers (Rubus ulmifolius). Tenen moltes propietats beneficioses pel nostre organisme i contenen vitamina C, vitamina A i vitamines del grup B, o sigui que de cara a l’hivern són molt recomanables.

El millor moment per collir-les ben madures és entre mitjans i finals d’agost o primers de setembre escollint sempre les que tenen el color més fosc i triaant els esbarzers allunyats de camins transitats i polsosos. Les anem a collir amb les netes a finals d’agost pels marges de camps i camins del nostre poble. Comencem amb il·lusió però al cap d’una estona entre les que mengen i les esgarrinxades, el cistellet no s’acaba d’omplir. I no amb queda més remei que anar-hi sense la seva companyia.

I aquí sí que puc comptar amb la seva companyia i les ganes de remenar a la cuina. Un cop recollides les deixem uns moments a un gibrell amb aigua neta per treure la pols i els possibles insectes i treure la cua que pot quedar en algunes. Un cop ben netes les escorrem i les pesem.

Hem de preparar uns pots de vidre amb tapa bullint-los uns 10 minuts i deixant refredar per esterilitzar-los.

Necessitem:

  • Mores
  • Llimona
  • Sucre (pot ser de canya): la meitat del pes de les mores. També hi ha sucre especial per les melmelades que venen als súpers i que li dóna un toc gelatinós més intens.

Un cop netes les mores i escorregudes les posem en un recipient on hi aboquem el sucre i el suc d’una llimona. La llimona aporta pectina que es una substància que fa que la melmelada tingui textura gelatinosa. El sucre, a part endolcir la fruita, fa de conservant. Se’n pot posar la meitat del pes de la fruita, però si ens agrada més dolça se’n pot afegir una mica més.

Ho deixem macerar unes hores a la nevera i ho posem a foc mitjà durant uns 30 minuts remenant amb una espàtula per què no s’agafi o fins que la textura sigui del nostre gust. Les podem aixafar, o passar per la trituradora fins que aconseguir la textura que ens agradi. I més fàcil encara si tenim panificadora o robot de cuina: posant el programa de melmelades no caldrà fer res més.

Després podem posar-les directament als pots o bé passar la melmelada pel colador xinès o passapurés per treure les llavors (queda molt bona i fina). I quan la melmelada encara està molt calenta omplim els pots fins dalt de manera que un cop tapats quedi el mínim d’aire possible i els deixem refredar de cap per avall perquè es faci el buit. Els podem guardar així, de cap per avall per alguns mesos sense problemes.

I ara sí, amb molta cura per no cremar-nos, fem un petit tastet per llepar-nos els dits!!

mermelada de mores Neus Julia
mermelada mores Neus Julia
mermelada mores Neus Julia