Rosella, gallaret

És una herba anual de 20-60 cm, erecta i amb pèls rígids i aspres. Les fulles són més o menys profundament dividides en segments ovats o lanceolats i normalment el terminal més gran que els laterals, les inferiors peciolades i les superiors sèssils. Les flors són grosses i més amples que llargues, d’uns 5-8 cm de diàmetre, al capdamunt d’un llarg peduncle amb pèls patents; els pètals són d’un vermell viu, a vegades tacats de negre a la part inferior, els estams amb els filaments filiformes de color purpuri i les anteres blavenques. El fruit és una càpsula d’1-2 cm, que és glabra i no és més del doble de llarga que ampla; el disc estigmàtic és pla i amb 8-18 radis. És semblant a Papaver dubium, del qual es diferencia sobretot per la càpsula relativament més curta i la pilositat patent del peduncle.

  • Família: papaveràcies
  • Ecologia: creix als conreus, sobretot de cereals, als marges i a les vores dels camins.
  • Rang altitudinal: 90 – 760 m
  • Abundància al municipi: és força present als camps de cereals de la part baixa i mitjana i molt rar o absent a la part alta. Les poblacions extenses d’anys passats han minvat molt a causa de l’aplicació dels herbicides.
  • Usos: ha tingut diverses aplicacions remeieres, com anticefalàlgic, antiinflamatori, anticatarral, antisèptic i sedant. Els nens hi jugaven amb les poncelles i les flors obertes. Per totes aquestes raons s’entén que aquesta planta tingui nombrosos noms populars.

Com diferenciar-la d’altres espècies semblants? >> fitxa comparativa

mapa_Papaver_rhoeas.png

Galeria d’imatges