Raïm de l’escopeta

És una herba perenne, alta d’1-3 m, glabra, erecta, una mica llenyosa a la base, i ramificada a la part superior, on l’eix principal es bifurca en dues branques secundàries; la tija és gruixuda, vermellosa i estriada. Les fulles són alternes, de 12-25 cm de longitud, amb un pecíol de 1-2 cm i un limbe ovato-lanceolat, a vegades asimètric, l’àpex agut, el contorn enter i una mica ondulat i els nervis sovint vermellosos al revers. Les inflorescències són en raïm ± erecte i amb nombroses flors de 2-3 mm, blanquinoses o més tard purpúries, amb 4-5 tèpals blanc-verdosos o rosats i reflexos a la maturitat, 10 estams i 10 carpels soldats amb l’estil molt curt. El fruit és una baia, de 5-10 mm de diàmetre, negre-purpurescent i amb 10 solcs longitudinals profunds.

  • Família: fitolacàcies
  • Ecologia: és una planta exòtica, originària de l’Amèrica del Nord, que s’ha naturalitzat en ambient humits i no massa freds, sobretot en fondals i indrets ombrejats.
  • Rang altitudinal: 80 – 1190 m
  • Abundància al municipi: és present gairebé arreu del municipi, excepte als indrets més enlairats.
  • Usos: del suc dels fruits s’obté un colorant de color carmí per tenyir la seda, la llana i el cotó. Com a planta medicinal s’ha emprat per al tractament de les erupcions cutànies, en les quals s’aplica l’arrel polvoritzada en forma de pomada. Els fruits són purgants i vomitius. No és pas un remei recomanat, ja que pot ser tòxic; fins i tot ho és pel bestiar.
mapa_Phytolacca_americana.png

Galeria d’imatges