Pinastre

És un arbre perennifoli amb tronc dret i força gruixut, capçada amb aspecte piramidal als individus joves i arrodonida als més grans i escorça molt crivellada, gruixuda i d’un bru rogenc fosc. Les fulles són simples, agrupades de dues en dues, primes, d’un verd fosc i llargues fins a 27 cm. Les flors són separades, les masculines agrupades en cons de color groc o bru rogenc, nombrosos i situats a l’extrem dels branquillons, i les femenines en cons solitaris o en grups de dos o tres i de color verd purpuri. Les pinyes maduren a la tardor del segon any i són força grosses i allargassades de fins a 22 cm.

  • Família: pinàcies
  • Ecologia: viu als boscos mediterranis esclarissats i màquies, brolles i pradells de l’estatge montà i de la terra baixa, sobretot damunt de terres silícies marítimes.
  • Rang altitudinal: 80 – 950 m
  • Abundància al municipi: és força present a la part inferior i mitjana on ha estat plantat en terres deixades de conrear, a causa del creixement ràpid i el tronc ben recte.
  • Usos: s’empra per a bigues, travesses, taulons i embalatges, a més de per a llenya. És el pi més resinós i terres enllà l’extracció de la resina ha tingut una gran importància econòmica.

Com diferenciar-la d’altres espècies semblants? >> fitxa comparativa

mapa_Pinus_pinaster.png

Galeria d’imatges