Plantatge gros

És una herba acaule, perenne i de 10-60 cm. Les fulles són en roseta basal de fins a 40 cm, atenuades en un pecíol ± alat i més curt que el limbe, ovades, ± cordades a la base del limbe, mats, amb 5-9 nervis, en general glabrescents, i peduncles amb pèls aplicats de 0,5 mm aproximadament, estriats o llisos i de longitud poc superior al limbe. Les espigues són cilíndriques, compactes, més o menys atenuades cap a l’àpex, poc més curtes que el peduncle, amb les flors inferiors lleugerament separades i bràctees ovades d’1-2 mm, d’obtuses a agudes i glabres. Els sèpals són d’1,5-2,5 mm, tots semblants, ± plans, glabres i pràcticament lliures, la corol·la amb el tub de 2,5-3 mm, llis, glabre i amb lòbuls d’1 mm, lanceolats, aguts i glabres, i els estams amb els filaments blancs i les anteres grogues. El fruit és una càpsula (pixidi) glabra, de 2-4,5 mm i dehiscent que s’obre transversalment.

  • Família: plantaginàcies
  • Ecologia: creix a les gespes, herbassars més o menys humits i, en general, en indrets no excessivament trepitjats, a les vores de camins i terrenys concorreguts.
  • Rang altitudinal: 80 – 1220 m
  • Abundància al municipi: és força present a tot el territori municipal.
  • Usos: té diverses aplicacions remeieres, sobretot com antibronquític, antipirètic, antisèptic bucofaringi, expectorant i depuratiu sanguini. És una de les plantes de la ratafia.
mapa_Plantago_major_major.png

Galeria d’imatges