Galzeran

És una planta una mica llenyosa que sol fer entre els 20 i 80 cm d’alçada i pot arribar fins als 150 cm. Té les tiges dretes i molt ramificades. Es caracteritza per disposar d’unes peces anomenades cladodis, d’aspecte semblant a les fulles, que en realitat corresponen a un aplanament de la tija. Les fulles són difícils d’observar ja que cauen molt aviat; neixen a l’axil·la dels cladodis. A principis d’any (febrer-març) en la part superior i aproximadament en el centre dels cladodis apareixen les flors, normalment d’una en una, encara que també es poden agrupar de dues en dues. Cada una de les flors són d’un sol sexe i en uns peus normalment totes les flors són masculines i en altres totes femenines. El periant està format per dos grups de 3 peces de color verdós, anomenades tèpals. Per la tardor, en els peus amb flors femenines, es troben els fruits, que tenen forma de baia, de color vermellós, d’uns 10-12 mm de diàmetre i contenen dues granes.

  • Família: liliàcies
  • Ecologia: viu als boscos de l’estatge montà i de la terra baixa. Suporta bé l’ombra densa forestal.
  • Rang altitudinal: 90 – 1160 m
  • Abundància al municipi: és troba en els alzinars, on sovint és molt abundant. També creix a les rouredes i a d’altres boscos més humits. També es localitza en les màquies, garrigues i indrets pedregosos; arrela a les esquerdes dels vessants pedregosos, sobretot si hi ha una certa humitat.
  • Usos: el galzeran s’ha fet servir com a planta ornamental, en especial durat les festes nadalenques. S’ha emprat en medicina tradicional, sobretot per l’acció diürètica de les arrels.
mapa_Ruscus_aculeatus.png

Galeria d’imatges