Évols

És una herba perenne, de 50-150 cm, fètida, glabrescent, amb tiges verdes, erectes, simples o poc ramificades, amb costes prominents i medul·la blanca i amb rizoma reptant. Les fulles són estipulades, oposades amb 5-9 a vegades i compostes de fins a 13 folíols subsèssils, lanceolats, irregularment serrats, d’àpex agut o acuminat i amb la base atenuada. La inflorescència, de 5-16 cm de diàmetre, és corimbiforme amb 3 radis primaris, a vegades més, el calze glabre amb un tub de 1,3-1,6 mm i lòbuls amplament triangulars, la corol·la rotàcia, blanca, glabra i amb un tub curt i lòbuls ovats, incurvats, apiculats i reflexos a la maturitat. Els fruits són en drupa, glabres, globosos i d’un violeta fosc.

  • Família: caprifoliàcies
  • Ecologia: es fa als marges humits i damunt sòls profunds i rics en substàncies nitrogenades, en especial prop de les cases de pagès i als indrets on pasturen els ramats.
  • Rang altitudinal: 80 – 1100 m
  • Abundància al municipi: en general és poc abundant al municipi sobretot als sectors dominantment forestals. Hi ha poblacions allà on encara hi ha activitat ramadera, sobretot pastura.
  • Usos: és una planta tradicionalment força emprada com a remeiera, sobretot com a diürètica, laxant i sudorífica, i també com a insecticida. Tanmateix, cal tenir present que els fruits són clarament tòxics.
mapa_Sambucus_ebulus.png

Galeria d’imatges