Saüc, saüquer

És un arbust o arbret de 2-10 m, ramificat des de la base, amb la capçada ampla i sovint ± umbel·liforme, i amb les branques sovint arcuades, grisenques, verrucoses i la medul·la blanca, les joves ± piloses. Les fulles són oposades, compostes de 5-7 folíols peciolulats, a vegades 9, ovato-lanceolats i de contorn serrat. La inflorescència és corimbiforme, de 10-24 cm de diàmetre i amb 4-6 radis primaris; les flors són pentàmeres amb el calze glabre amb un tub d’1 mm i 5 lòbuls patents i ± triangulars, i la corol·la blanca, rotàcia i amb un tub molt curt i els lòbuls ovats, plans i arrodonits. El fruit és una drupa esferoidal, de 5-6 mm, glabra i d’un to violeta-negrós.

  • Família: caprifoliàcies
  • Ecologia: viu a les bardisses, clarianes i vorada de boscos humits i clotades sobre sòls rics. A la terra baixa més seca es localitza seguint els fondals i vores de rius. En molts casos és difícil esbrinar la seva espontaneïtat, ja que ha estat molt plantat i afavorit a les vores de les cases pels seus múltiples aprofitaments remeiers.
  • Rang altitudinal: 80 – 1210 m
  • Abundància al municipi: pràcticament es localitza a tots els quadrats 1×1 del municipi, essent més abundant en els fondals de la muntanya mitjana i cotes superiors.
  • Usos: és una de les plantes tradicionalment amb més usos remeiers, molt probablement la més emprada en el municipi i en tot el Montseny i el Montnegre. S’aprofiten totes les parts de la planta: les fulles, les flors, els fruits verds o madurs i l’escorça. El saüquer en general és tòxic; les flors no ho són, però cal evitar fer-ne un ús abusiu. és una planta de la ratafia.
mapa_Sambucus_nigra.png

Galeria d’imatges