Ginestell

És un arbust mitjà alt, molt ramificat, glabrescents, poc foliós i tot ell verd; les branques són assimiladores, llargues, primes, flexibles, erectes i fortament estriades. Les fulles inferiors són compostes de tres folíols, peciolades i aviat caduques, les superiors simples. Les flors són grogues, pedunculades, solitàries o en grups de 2, a l’axil·la de les fulles; el calze és glabre i dividit en 2 llavis, amb 2 i 3 dents petites respectivament; la corol·la té l’estendard arrodonit, la carena igual de llarga, corbada i finalment caiguda, deixant veure els estams; té 10 estams desiguals i soldats tots en tub; l’estil és enrotllat en espiral i ciliat a la part inferior, El llegum és comprimit, lluent, llargament pilós als marges i negrós a la maturitat.

  • Sinònim: Cytisus scoparius (L.) Link subsp. scoparius
  • Família: fabàcies o papilionàcies
  • Ecologia: viu a les landes, on sovint és abundant i fins i tot dominant i a les clarianes del bosc caducifoli, a l’estatge montà, i descendeix a la terra baixa plujosa. Només viu en terres silícies, damunt sòls àcids. A Riells i Viabrea és molt abundant als espais oberts de la meitat superior, i és cada vegada més escàs cap a la part baixa.
  • Rang altitudinal: 80 – 1220 m
  • Abundància al municipi: poc abundant
  • Usos: el ginestell s’ha emprat per a fer escombres, i d’ací li ve el nom específic. Tradicionalment fou utilitzat, entre altres aplicacions, per a les cobertes de les barraques de carboners i pastors. També ha tingut diverses aplicacions remeieres.

Com diferenciar-la d’altres espècies semblants? >> fitxa comparativa

mapa_Sarothamnus_scoparius_scoparius.png

Galeria d’imatges