Trèfola borda

És una herba perenne, de 10-70 cm, més o menys cespitosa i amb les tiges glabres o piloses. Les fulles són alternes, peciolades, amb estípules ovato-lanceolades i sobtadament contretes en una punta fina i compostes de tres folíols el·líptics o ovats, normalment amb pocs pèls i sovint tacats de blanc a l’anvers. Té les flors disposades en glomèruls solitaris o geminats, aparentment terminals, involucrats per les fulles superiors que presenten unes estípules molt amples. El calze és campanulat, amb tub de 10 nervis i pilós i els segments desiguals i ciliats al marge. És semblant a Trifolium medium, del qual es difereix per que aquest darrer té el tub del calze glabre, les estípules lanceolades i la tija flexuosa.

  • Família: fabàcies o papilionàcies
  • Ecologia: creix en els prats humits.
  • Rang altitudinal: 90 – 1150 m
  • Abundància al municipi: és força present arreu del municipi, però sobretot en els prats de part mitjana i alta del municipi.
  • Usos: ha tingut un especial interès pels ramats, fins s’aplegava pels conills i, si calia, pels bovins i ovins. A vegades també s’ha emprat com a remeier, com a laxant o antiinflamatori hepàtic.

Com diferenciar-la d’altres espècies semblants? >> fitxa comparativa

mapa_Trifolium_pratense.png

Galeria d’imatges