Amargot

És una herba perenne de 20-50 cm, robusta, erecta, coberta en gran part d’una pilositat molt fina que li dona un aspecte vellutat. Les fulles basals i mitjanes són alternes, llargues i molt dividides i les superiors més poc dividides o enteres, més petites i ± oposades. La inflorescència és en capítol al cap d’amunt d’un llarg peduncle, amb l’involucre campanulat a la floració i amb 8 bràctees de la mateixa mida, amplament lanceolades, uniseriades i soldades al terç inferior. Les flors són grogues, totes ligulades i amb 5 dents, les externes més grans que les internes. Els fruits són en aqueni, tots semblants de 4-6 mm, tuberculós i de color marró fosc i amb un bec gruixut de 9-14 mm; el papus és plomós i d’un blanc groguenc.

  • Família: asteràcies o compostes
  • Ecologia: viu a les pastures no excessivament seques i els erms damunt de sòls profunds de les terres mediterrànies marítimes.
  • Rang altitudinal: 90 – 770 m
  • Abundància al municipi: és força present a la part baixa, menys a la mitjana i rar o absent a la superior.
  • Usos: no té cap aprofitament conegut, fora que serveix com a ram domèstic quan és florit o com a distracció a l’observar com es desprenen i volen els fruits coronats pel papus plomós.
mapa_Urospermum_dalechampii.png

Galeria d’imatges