Verònica pèrsica

És una herba anual de 10-40 cm, decumbent o ascendent, més o menys ramificada i laxament pubescent. Les fulles tenen una tendència pinnada, sovint alternes amb pecíols de 2-8 mm, el limbe ovat, de contorn amb dents grosses i amb pèls dispersos per les dues cares. Les flors són axil·lars, solitàries damunt de peduncles prims i arcuats, de 5-30 mm, que sobrepassen llargament les fulles bracteals; el calze, de 4-10 mm, té els sèpals de 3-5 mm, la corol·la és d’un blau viu i de 8-12 mm de diàmetre i l’estil de 2-3,5 mm, que sobrepassa el sinus del fruit. La càpsula és més ampla que llarga i amb els dos lòbuls comprimits i divergents; les granes, d’1-2,5 mm, són grogues..

  • Família: escrofulariàcies
  • Ecologia: és originària de l’oest d’Àsia i ha esdevingut cosmopolita. Actualment abunda als conreus i ambients ruderals d’arreu.
  • Rang altitudinal: 90 – 1220 m
  • Abundància al municipi: és especialment abundant a la part baixa, força present a la part mitjana i escassa o absent als nivells més enlairats.
  • Usos: no té cap aprofitament conegut, fora de ser una planta dels herbassars ruderals pasturats. S’aplega molt per als conills i l’aviram.

Com diferenciar-la d’altres espècies semblants? >> fitxa comparativa

mapa_Veronica_persica.png

Galeria d’imatges